Procurorii bihoreni au pus la cale o noua musamalizare !!!
Dupa musamalizarea numeroaselor infractiuni ( inselaciune, fals intelectual si uz de fals, abuz in serviciu si gestiune frauduloasa) comise cu ocazia privatizarii si falimentarii SC Mercur SA Oradea ( o societate comerciala care a detinut peste 100 de spatii comerciale centrale si ultracentrale ), procurorii bihoreni au pus la cale o noua musamalizare, cea a devalizarii SC Librarul SA de catre actionarul ei majoritar SC Master SA !
La AGA de la SC LIbrarul SA din 25.08.2004, SC Master SA, actionarul majoritar al SCLibrarul SA, a hotarat vanzarea tuturor celor 19 spatii comerciale ale SC Librarul SA catre SC Master SA.
In perioada 2004-2005, cele 19 spatii comerciale au fost vandute cu 0,433 milioane de euro, in conditiile in care se cunostea ca:
-valoarea de piata a celor 19 spatii comerciale era de peste 2,5 milioane de euro, determinata de catre evaluatori membri ANEVAR
-cu doar o parte din cele 19 spatii comerciale s-a garantat, anterior vanzarii lor, obtinerea unor credite bancare de 1,75milioane de euro in favoarea SC Master SA si SC Euromaster SA.
Deci la nivelul conducerii SC Librarul SA si SC Master SA se cunostea la acea data( deoarece majoritatea contractelor de credit au fost incheiate anterior datei de 25.08.2004) ca o parte a spatiilor comerciale ale SC Librarul SA valoreaza cel putin 1,75 milioane de euro( aceasta deoarece in cazul in care creditele bancare nu sunt inapoiate, bancile creditoare, prin vanzarea spatiilor comerciale trebuie sa recupereze pe langa valoarea creditului si taxele, comisioanele si dobanzile aferente)
Cu toate acestea, cele 19 spatii comerciale au fost vandute in perioada 2004-2005 ( opt spatii comerciale catre SC Master SA iar celelalte 11 catre alti cumparatori, cunoscuti ai SC MASTER SA), la preturi de aprox. 7 ori mai mici dacat valorile de piata, suma totala obtinuta de SC Librarul SA in urma vanzarii acestor spatii comerciale fiind de 0,433 milioane de euro.
Banii obtinuti in urma acestor vanzari, (aproximativ 800.000 ron, dupa plata datoriilor), au fost transferati ca imprumut in contul SC Master SA, actionarul majoritar al SC Librarul SA.
Doresc sa mai mentionez faptul ca in perioada 2000-2005, atat timp cat a avut spatii comerciale, SC Librarul SA a obtinut profit an de an, dupa vanzarea acestora, in perioada 2006-2010, societatea a obtinut pierderi.
Un actionar minoritar al societatii SC Librarul SA a facut mai multe cereri adresate tribunalului prin care a cerut anularea unor contracte de vanzare ala activelor societatii SC Librarul SA si tragerea la raspundere a administratorului pentru prejudiciul adus societatii SC Librarul SA prin aceste vanzari.
S-a facut si o plangere penala si s-a inceput urmarirea penala impotriva administratorului pentru prejudiciul adus societatii prin vanzarea unor active la preturi de aprox. 7 ori mai mici decat cele de piata.
Societatea SC Librarul SA a refuzat sa se constituie parte civila in procesul penal.
Directorul actionarului majoritar SC Master SA a acordat pe urma un credit de 30.000 ron, societatii SC Librarul SA ( creditul a fost acordat cu scopul de a putea cere lichidarea societatii).
Societatea SC Librarul SA nemaiavand active, profit si fonduri, nu a putut restitui creditul.
Astfel, societatea SC Librarul SA a cerut tribunalului sa fie supusa procedurii simplificate de insolventa, aratand ca nu isi poate onora obligatiile scadente si ca se afla in stare de insolventa, propunand un lichidator.
Tribunalul a admis cererea si a numit lichidatorul propus de SC Librarul SA .
Lichidatorul a facut Bilantul de deschidere a procedurii, a stabilit si a afisat tabelul cu creditorii.
Din Bilant rezulta Datorii de 37.000 lei, Creante de 777.000 lei si un activ net de 740.000 lei(!)
S-a facut si un raport in care s-a aratat ca de vina pentru starea de insolvanta este criza economica (!), fara sa se aminteasca de nici un demers facut de conducerea societatii SC Librarul SA pentru recuperarea creantei de 800.000 lei de la actionarul majoritar.
(Mai doresc sa amintesc ca si actionarul majoritar al societatii SC Librarul SA a intrat in faliment, s-a facut un plan de reorganizare, din care rezulta ca societatea SC Librarul SA nu are sanse de a-si recupera creanta de 800.000.lei)
Un actionar minoritar a facut cerere de interventie in interesul debitoarei SC Librarul SA si a adus la cunostinta judecatorului sindic ca:
-pe rolul instantelor se afla mai multe procese prin care se cere anularea unor contracte de vanzare ala activelor societatii SC Librarul SA si tragerea la raspundere a administratorului pentru prejudiciul adus societatii SC Librarul SA
-parchetul a inceput urmarirea penala impotriva administratorului pentru prejudiciul adus societatii SC Librarul SA prin vanzarea unor active la preturi mult mai mici decat cele de piata.
Actionarul minoritar a mai cerut ca inchiderea procedurii sa se faca doar dupa obtinerea unor solutii definitive si irevocabile in toate procesele in care este parte societatea SC Librarul SA.
Lichidatorul, in temeiul art.131 din Legea privind procedura insolvenţei, propune închiderea procedurii insolvenţei debitorului SC Librarul SA deoarece aceasta nu mai are fonduri nici pentru creditori si nici pentru a acoperi cheltuielile administrative, solicitand de asemenea respingerea cererii de interventie a actionarului minoritar .
Instanta respinge cererea de interventie a actionarului minoritar ca fiind inadmisibila in procedura insolventei si admite cererea lichidatorului, SC Librarul SA fiind radiata din Registrul comertului.
Recursul facut de actionarul minoritar impotriva acestei Hotarari a fost respins ca nefondat, dar nu pentru ca cererea de interventie este inadmisibila in procedura insolventei, asa cum a considerat judecatorul sindic, ci deorece interesele actionarilor in procedura insolventei sunt aparate de administratorul special, aceasta in conditiile in care actionarul minoritar nu a cerut interventie in interes propriu, ci in interesul debitorului ( este adevarat ca in mod indirect, interventia in interesul debitoarei este si in interesul creditorilor si a actionarilor)!.
Ramane urmatoarea intrebare:
-Tinand seama de principiile ,,rolul activ al instantei”si ,,penalul tine in loc civilul” precum si de art.244 CPC, instanta nu trebuia sa suspende procedura pana la obtinerea unor solutii definitive si irevocabile in toate procesele in care societatea SC Librarul SA este parte vatamata si parte prejudiciata?( exista sansa ca o parte a activelor societatii sa revina in proprietatea societatii sau administratorul sa fie tras la raspundere pentru prejudiciul adus societatii, astfel incat puteau sa fie platiti si creditorii si puteau sa se aleaga si actionarii cu ceva; asa, in urma radierii debitorului din registrul comerţului, creditorii si actionarii minoritari nu se aleg cu nimic, in schimb administratorul societatii si actionarul majoritar, care au comis infractiuni si ilegalitati, nu patesc nimic)
Doresc sa mentionez ca pana la urma organele de procuratura i-au trimis in judecata pe administratorul societatii SC Librarul SA, parte vatamata si parte civila fiind societatea SC Librarul SA.
Dar societatea SC Librarul SA nu mai exista, ea a fost dizolvata si radiata din registrul comertului.
Doresc sa subliniez faptul ca:
- Plangerea penala a fost facuta in luna mai 2007, iar eu personal am depus la politie in 2008, 90% din probele pe care se bazeaza Rechizitoriul de trimitere in judecata din noiembrie 2014
-dupa parerea mea, cel tarziu la sfarsitul anului 2009, cei vinovati pentru devalizarea SC Librarul SA puteau sa fie trimisi in judecata astfel incat sa poata fi trasi la raspundere penala si civila pentru prejudicierea SC Librarul SA
-la data finalizarii Rechizitoriului de trimitere in judecata din noiembrie 2014, raspunderea penala pentru cea mai mare parte a infractiunilor reclamate de mine s-a prescris ( parerea mea este ca organele de procuratura au tergiversat in mod voit solutiunarea acestei cauze, pentru ca raspunderea penala sa se prescrie iar partea vatamata sa fie falimentata si radiata din Registrul cometului)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu